زنا چیست؟ احکام و مجازات زنا برای زن و مرد در قانون اسلام

زنا چیست؟ زنا به معنی رابطه زن و مرد نامحرم است که در اسلام و یا حکومت‌های اسلامی جرم شناخته می‌شود و برای آن مجازات در نظر گرفته شده است. در ادامه در خصوص احکام زنا بصورت کامل بحث شده است.

تعریف زنا چیست؟

در حقیقت افرادی که بدون زوجیت و رابطه‌ایی به دور از قانون و شرع داشته باشند، به لحاظ شرعی و قانونی رابطه نامشروع است، اگر این رابطه به برقراری رابطه جنسی منتهی شد، زنا صورت گرفته است.

به صورت کلی آمیزش جنسی(سکس یا نزدیکی) زن و مرد نامحرم طبق شرع اسلام و قانون جمهوری اسلامی زنا گفته می‌شود.

به صورت کلی رابطه و اجماع بین زن و مردی که از زوجیتی برخوردار نیستند، زنا محسوب می‌شود.

در قانون و شرع اسلامی برای زن و مرد حد و حدودی مشخص شده است، زمانیکه مرد و زن از این خطوط بگذرند و خطایی بین آن‌ها رخ دهد هر دو مرتکب جرم شده‌اند.

منبع

طبق دین اسلام و قانون جمهوری اسلامی ایران، زن و مردی که هیچگونه محرمیتی بین آن‌ها نیست نباید با هم سکس یا نزدیکی کنند.

براساس این قوانین هنگامیکه چنین عملی رخ دهد هر دو نفر محرم شناخته شده و گناهکارند و طبق قانون برای آن‌ها مجازاتی در نظر گرفته شده است

زنا به دلیل اینکه از حدود شرعی و قانونی رد شده است، جرم است و به نوعی حرم حدی به حساب می‌آید و این مورد مشخص است که مجازات حدی در انتظار آن‌ها است.

جرم زنا چیست؟ مجازات زنا

جرم زنا چیست؟ مجازات زنا

همانطور که گفتیم زنا جزو جرایم حدی است، به دلیل قرارگیری این جرم در جرایم حدی، شرع اسلام برای آن مجازاتی در نظر گرفته است.

طبق ماده 221 قانون مجازات اسلامی در خصوص جرم زنا این چنین آمده است: «جماع میان مرد و زنی که علفه زوجیت میان آنها نباشد و از موارد وطی یا نزدیک به شبه نباشد.»

در فقه شیعی وطی به شبهه به این معناست که مردی با زنی که می‌پندارد همسرش است نزدیکی کند که در اصل به این صورت نباشد.

منظور از جماع یعنی سر آلت تناسلی مرد تا بخش ختنه از قبل (جلو) یا دبر (عقب) زن وارد شود.

پس با این تفاسیر زمانیکه این حالت بین زن و مرد اتفاق بیفتد جرم زنا صورت گرفته است. برای مشخص شدن این جرم باید شرایط زنا تحقق یابد.

شرایط تحقق جرم زنا

همانطور که در ابتدا گفتیم باید در هنگام احقاق جرم زنا شرایطی موجود باشد، شرایط به صورت زیر است:

نخستین شرط در اتفاق افتادن این جرم، اجماع بین زن و مردی است که محرم نیستند و یا زوجیتی بین آن‌ها برقرار نیست.

اجماع محرم بین خواهر و برادر اتفاق می‌افتد که به آن جرم زنا با محارم گفته می‌شود.

یکی دیگر از شرایط این جرم این است که باید دخول صورت گرفته باشد.

شرط دیگر، بالغ بودن زن و مرد است زیرا اگر این اتفاق بین دختر و پسر نابالغ انجام شود به دلیل اینکه دارای زوال عقلی هستند این جرم شامل حال آن‌ها نخواهد شد.

در اسلام، به رابطه جنسی مقعدی یا مهبلی با شرایط خاص حقوقی رابطه جنسی میان زن و مرد بدون وجود رابطه ازدواج میان آن‌ها زنا گفته می‌شود. مردی که مرتکب زنا شده‌است را «زانی»، و زن زناکار را «زانیه» می‌خوانند.

ویکیپدیا
انواع زنا و مجازات برای انواع زنا

انواع جرم زنا

زنا از انواع مختلفی تشکیل شده است که عبارت است از: زنای به عنف؛ زنای محصنه؛ زنای غیرمحصنه.

زنای به عنف (زنای به زور) چیست؟

این زنا با اجبار صورت می‌گیرد و به نوعی تجازو است. هنگامیکه زنای به عنف صورت گیرد مجازات برای مرد زناکار در نظر گرفته می‌شود. و اگر این زنا غیرعنف باشد و برای ایجاد رابطه بین دو نفر زور و اجباری صورت نگرفته باشد، مجازات برای هر دو شخص در نظر گرفته می‌شود.

زنای محصنه چیست؟

زنای محصنه به این معنی است که اگر مرد و زنی ازدواج دائم کرده باشند و برای نزدیکی با زن خود هیچگونه مشکل و مانعی نداشته باشند و در این بین با زن متاهل و یا مرد متاهلی رابطه (نزدیکی) برقرار کنند؛ زنای محصنه صورت گرفته است. زمانی که زانی مرد باشد اصطلاحا به آن زنای محصن گفته می‌شود.

مجازات زنا محصن در صورتی که پیر باشد به 100 ضربه شلاق محکوم می‌شود. اگر زناکار جوان باشد حکم برای وی به صورت سنگسار صورت می‌گیرد.

در برخی موارد بنا براحتیاط برای فرد شلاق هم در نظر گرفته می‌شود.

هنگامیکه شخص زناکار متاهل باشد و همسرش در اختیارش باشد و هنوز با وی رابطه نزدیکی نداشته باشند، در این صورت برای وی 100 ضربه شلاق، تراشیدن سر و تبعید وی به مدت یکسال را در نظر می‌گیرند.

اما برای زنان متاهلی در صورت انجام این عمل، تراشیدن سر و یا تبعید در نظر گرفته نمی‌شود.

زنا با محارم چیست؟

زنا با محارم زمانی صورت می‌گیرد که مرد با زنی ازدواج با آن حرام تلقی می‌شود و از محارم نسبی وی محسوب می‌شود رابطه برقرار کند زنا کرده است.

محارب نسبی اعم از: مادر، خواهر، دختر، دختر خواهر، دختر برادر، عمه یا خاله.

مجازات زنای با محارم طبق قانون و شرع اسلام اعدام است، اما در برخی روایات این چنین آمده است که با شمشیر ضربه‌ایی به گردن فرد زانی وارد کنند اگر شخص زنده ماند که او را حبس کنند تا بمیرد.

حکم اعدام برای زانی هنگامیکه با فردی که به واسطه شیرخوردن به او محرم شده باشد برای مادر زن از اشکالاتی برخوردار است اما برای زن پدر این حکم قابل اجرا و جاری است.در این مورد به هیچ‌وجه بین مرد مجرد و متاهل تفاوتی وجود ندارد.

زنای غیرمحصنه چیست؟

در زنای غیرمحصنه، زن و مرد زناکار از همسر دائمی برخوردار نیستند و شرایط نزدیکی به صورت شرعی فراهم نشده است.

با این تفاسیر زناکار به مرد و زنی گفته می‌شود که بدون محرمیت عمل نزدیکی یا زنا را انجام داده باشند.

زن و مردی که شرایط غیرمحصن داشتع باشند در این صورت مرد زانی و زن زانیه است. حکم مجازات در زنای محصن و غیرمحصن با هم متفاوت است.

مجازات جرم زنا چیست؟

مجازات صد ضربه شلاق: اگر زنا به صورت محصنه و یا زنا با محارم، دختر بالغ باشد، بعبارتی در اسلام سن بلوغ برای دختر 9 سال در نظر گرفته شده است. یعنی اگر دختر بالای 9 سال سن داشت بالغ است. اما اگر پسر نابالغ باشد و زیر 15 سال سن داشته باشد و با هم نزدیکی داشته باشند. دختر طبق قانون به 100 ضربه شلاق محکوم خواهد شد، برای پسر نابالغ مجازت‌های تامینی و تربیتی در نظر می‌گیرند.

به صورت کلی اگر در حین ارتکاب این کار یکی از آن دو بالغ باشند زنا صورت گرفته است.

مردی که زن دائم داشته باشد اما پیش از جماع با زن خود، زنا کند محکوم به 100 ضربه شلاق، تراشیدن سر و تبعید آن در محلی دیگر خواهد شد.

مجازات زنای غیرمحصنه 100 ضربه شلاق است، همانطور که گفتیم رابطه بین زن و مرد مجرد یا زمانی که زن یا مرد با همسر خود رابطه جنسی نداشته باشد زنای غیرمحصنه صورت گرفته است و برای آن‌ها حکم شلاق در نظر گرفته می‌شود.

مجازات رجم یا سنگسار: زمانیکه زناکار مرتکب به زنای محصنه باشد طبق قانون برای وی حکم سنگسار در نظر گرفته می‌شود.

هنگامیکه به هر دلیلی جرم سنگسار انجام نشود، حکم قطعی اعدام است، یعنی برای زن و مرد زناکار حکم قطعی این جرم اعدام است.

مجازات اعدام: زمانی برای مرد زناکار مجازات اعدام در نظر گرفته می‌‌شود که با همسر پدر، محارم نسبی، مرد غیرمسلمان و زن مسلمان زنا کند و یا زنای به عنف صورت گیرد حکم وی اعدام است.

تفاوت زنا و رابطه نامشروع چیست؟

تفاوت زنا و رابطه نامشروع بین زن و مرد چیست؟

زنا به معنی این است که بین زن و مرد رابطه جنسی به صورت کامل اتفاق افتاده باشد، در صورتی که رابطه نامشروع بین زن و مرد متشکل از رابطه جنسی و غیرجنسی است.

براساس ماده 637 قانون مجازات اسلامی، زمانیکه زن و مرد که بین آن‌ها محرمیتی نباشد، مرتکب رابطه نامشروع یا عمل منافی عفت عمومی به جز زنا شوند که متشکل از تقبیل یا مضاجعهد است، قانون برای آن‌ها 99 ضربه شلاق در نظر می‌گیرد.

زمانیکه عمل صورت گرفته اکراه و عنف باشد، اکراه کننده تعزیر خواهد شد.لذا رابطه نامشروع بین زن و مرد متشکل از مواد زیر است:

لمس کردن؛ بوسیدن؛ هرگونه رابطه‌ایی جنسی بین زن و مرد است که قانون برای آن حکم 99 ضربه شلاق در نظر گرفته است.

نکات مهم در خصوص زنا و مجازات قانونی آن

دادگاه کیفری، مرجع اصلی رسیدگی به جرم زنا است. راه‌های اثبات زنا عبارت‌اند از:

  • اقرار توسط خود شخص
  • شهادت زنا توسط 4 نفر
  • براساس نظریه پزشکی قانونی قاضی علم به زنا داشته باشد.
  • شواهد و قرائن ثابت کننده جرم باشند.
  • با شهادت 4 نفر مرد عادل یا 3 مرد و 2 زن، فرد زنا کننده باید سنگسار شود.

زمانیکه شخص زناکار به گناه خود اقرار کند، بدون اینکه سنگ به او بخورد موقع سنگسار از گودال فرار کند، برای برگرداندن شخص به گودال اجباری در کار نیست و نیازی به اجرای دوباره حکم نیست.

در شرایطی که 4 مرد یا 3 مرد دو زن شهادت دهند، حتی در زمان گودال فرار کنند دوباره به گودال سنگسار برمی‌گرداند و به قدر به وی سنگ می‌زنند تا شخص بمیرد.

اثبات جرم زنا با فیلم و عکس

براساس قانون مجازات اسلامی در مواد 172 و 199 اثبات قانونی جرم زنا با چهار مرتبه اقرار صورت می‌گیرد. در برخی فرآیند‌ها دیده شده است که در فرضیات خاصی عکس و فیلمی وجود دارد که در اثبات جرم کمک می‌کند.

آیا جرم زنا با فیلم یا عکس ضبط شده اثبات می‌شود؟

در این خصوص نخست ارزش اثباتی فیلم و عکس ضبط شده تعیین می‌شود. به صورت کلی فیلم ضبط شده به واسطه فرد یا دوربین‌های مداربسته زمانی صحت دارد و می‌شود به آن استناد کرد که مورد بررسی قرار گیرد در صورت اثبات این موضع دارای جنبه اماره دارد و سبب علم قاضی است.

برای مثال پرونده‌ایی در دادگاه تجدید نظر تهران به این صورت بود که براساس لوح فشرده، ضرب و جرح عمدی شناخته شد.

نمونه‌ایی دیگر به جرم توهین مربوط می‌شد که با استناد بر فیلم‌های دوربین مداربسته این موضوع ثابت شد.

در مثالی دیگر فیلمی از رابطه جنسی بین زن و مرد وجود داشت که برای اثبات زنا از آن استفاده شد. در کل پروسه دادگاه زوجه معتقد بود که بدن به وی تعلق ندارد و این موضوع را انکار می‌کرد و مرد هم به صورت کامل این رابطه جنسی را انکار می‌کرد، اما پس از مشاهده فیلم‌ها قاضی به این موضوع پی برد و زنای این دو نفر اثبات شد.

3/5 - (2 امتیاز)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Scroll to Top تماس با وکیل!